Laatste nieuws


Hier vindt u het laatste nieuws van onze school
Juffendag
news_item20190418101004.jpg

De donderdag voor Pasen vierden wij de verjaardagen van alle juffen en meesters. In het fotoalbum staan de foto’s van deze dag.


Leesvirusfeestje 🎉📚🏃‍♀️🏃‍♂️🎈
news_item20190409190648.jpg

De leerlingen van de groepen 5 en 6 hebben vanochtend een leesvirusfeestje gehad in de bibliotheek te Coevorden, als afsluiting van het project. Met speciale dank aan Joke Dekker, die de leerlingen wekelijks begeleidde bij de vragen en opdrachten.


Modderkeuken
news_item20190409105720.jpg

Tijdens NL Doet is er een begin gemaakt met een keuken bij de zandbak. De week daarna is deze afgemaakt. De kinderen kunnen nu heerlijke taartjes bakken of soep koken. We kunnen hiervoor nog wel wat oude lepels, potten en pannen gebruiken.


Meertalig onderwijs op school.
news_item20190319204010.jpg

Vandaag had de Hogeschool Stenden NL een informatiebijeenkomst georganiseerd op onze school. Ook de leerlingen van onze partnerschool uit Georgsdorf waren daarbij aanwezig. Onder begeleiding van zes PABO studenten maakten de leerlingen samen meertalige gedichten. De ochtend werd afgesloten met het lied Vader Jacob in 4 talen. https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/145287/Drents-praten-mag-op-de-Stidalschool-in-Dalerveen https://www.dvhn.nl/drenthe/Op-Stidalschool-in-Dalerveen-hoor-je-nu-ook-Duits-Engels-%C3%A9n-Drents-meertalig-onderwijs-op-jonge-leeftijd-24282503.html


Excursie naar de garage
news_item20190117174709.jpg

Wanneer je over auto’s werkt, moet je natuurlijk ook een kijkje nemen in een echte garage. Daarom ging de onderbouw op bezoek bij garage Hoiting in Dalen. Daar hebben we weer veel bijgeleerd over de werking van auto’s en over de beroepen monteur en verkoper. (In het fotoalbum staan nog meer foto’s.)


De auto
news_item20190114115514.jpg

Na de kerstvakantie is de onderbouw begonnen met het thema De Auto. We zijn samen een auto aan het maken om in ons spel te gebruiken. In het fotoalbum staan foto”s van het hele proces.


Nieuwjaar
news_item20190108110121.jpg

Na de kerstvakantie zijn we samen begonnen met een toast op het nieuwe jaar. Wij wensen iedereen een heel leuk, leerzaam 2019.


Kerstfeest
news_item20181221100522.jpg

Donderdag 20 december hoefden de leerlingen ‘s middags niet naar school. In plaats daarvan kwamen ze ‘s avonds, in het donker, om het kerstfeest te vieren. Het werd een gezellige avond in een sfeervolle school. Kijk in het fotoalbum voor foto’s.


Deelname legoleague
news_item20181217205815.jpg

Afgelopen zaterdag deden 8 leerlingen mee aan de legoleague bij de Nieuwe Veste. In totaal waren er uit heel Drenthe 24 teams die meededen. De leerlingen moesten een presentatie houden voor een jury, laten zien hoe ze konden samenwerken en een aantal battles doen met de door hun geprogrammeerde robot. Helaas vielen we niet in de prijzen, maar was het wel een leerzame ervaring. De materialen inclusief robot blijven op school, dus daar kan ook in de toekomst mee worden gewerkt. En wie weet doen we volgend jaar weer mee.


Uitbreiding Peuterspeelzaal
Door grote belangstelling en vragen van ouders gaat peuterspeelzaal Madurodam vanaf 7 januari 2019 uitbreiden met één dagdeel. Op de vrijdagmorgen is er plaats voor nieuwe aanmeldingen. U kunt zich per direct aanmelden. Daarnaast is de wachtlijst voor dinsdag en donderdag opgeheven. Dus ook voor die dagen is inschrijven mogelijk. Kinderwereld gaat een aanvraag bij de gemeente indienen, zodat het mogelijk is om in de toekomst ook peuters met een VVE-indicatie te plaatsen. Het verzoek om dit bericht te verspreiden.

Uitreiking eerste cheque Pieter pad.
news_item20181129190519.jpg

Vanmiddag hebben we onze 1e cheque van 450 euro uitgereikt aan de Stichting Nikai 4 life. Deze stichting steunt het onderzoek naar een bijzondere vorm.van kanker, Rhabdoide kanker. Nikai is een jongetje van 12 dat vorig jaar is overleden aan deze vorm.van kanker. Kinderen die aan deze vorm van kanker leiden, hebben een geringe kans om te overleven. Het geld komt dan ook geheel ten goede aan onderzoek naar deze vorm van kanker. De vader van Nikai heeft ons van alles verteld over kanker bij kinderen en het Prinses Máxima ziekenhuis. In dit ziekenhuis worden alle kinderen met kanker behandeld. De kinderen waren erg onder de indruk. Gideon was aangeschoven, omdat hij dit doel bij ons onder de aandacht had gebracht In de Kerstvakantie brengen wij onze volgende cheque van 450 euro naar het Glazen huis in Gramsbergen. Deze cheque komt ten goede aan de spierziekte ALS. Tot slot krijgen we in januari iemand van het Wereld Natuur Fonds op bezoek. Hij zal de laatste cheque in ontvangst nemen. Wij zijn supertrots op onze kinderen die dit mooie bedrag bij elkaar hebben gekregen.


Proefjes met geluid
news_item20181109160535.jpg

Het thema waar we aan werken heet communicatie. Vandaag zijn de kinderen bezig geweest met proefjes om erachter te komen hoe geluid werkt. Ze hebben heerlijk gewerkt en natuurlijk veel geluid gemaakt.


Les in Gebarentaal
news_item20181108201529.jpg

Op dit moment werken we over het thema Communicatie. Hiervoor kwam Peter Hagel, docent Nederlandse Gebarentaal, langs om te vertellen hoe dove mensen met elkaar communiceren. De jongste leerlingen hebben tot 10 leren tellen in Gebarentaal en veel namen van dieren geleerd. Ze mochten zelf zeggen welk gebaar ze graag wilden leren. De oudste groep leerde o.a. het Nederlands Handalfabet, om daarmee hun eigen naam te spellen. Ze leerden elkaar begroeten en zich voorstellen. Ook leerden ze allerlei woorden die met school te maken hebben én moderne woorden zoals chillen en gamen.


Thema Post en Communicatie
news_item20181101205125.jpg

Alle leerlingen zijn gestart met het nieuwe thema Post en Communicatie. We schrijven brieven, lezen kranten, maken nieuwsfilmpjes, leren over de Post, werken aan mediawijsheid en nog veel meer. Vandaag gingen de eerste brieven op de bus en kregen de leerlingen van groep 4-8 post van de leerlingen van groep 1-3. Het adresseren van een brief bleek een dingetje;.adres op de achterkant, onderste boven of postcode voor de straatnaam. Dat er zoveel varianten waren, hadden we van te voren niet verwacht. Blijkt maar weer hoe goed het is om een keer een brief te posten.


Afsluiting thema Vriendschap
news_item20181018175832.jpg

Donderdag 18 oktober hebben de peuters en de leerlingen van groep 1-4 het thema Vriendschap afgesloten met gezamenlijke spelletjes. Hierbij moesten ze veel met elkaar samenwerken. Bijvoorbeeld iemand van het groepje naar de overkant dragen, of een bal meenemen op 2 stokken. Het was erg gezellig en zeker voor herhaling vatbaar om nog eens iets samen te gaan doen. Kijk in het fotoalbum voor meer foto’s.


Wolk in de klas
news_item20181015151733.jpg

Maandag 15 oktober ging groep 1-3 naar de BWB-school voor een voorstelling van Het Houten Huis. Bij binnenkomst kropen we door een holle boom het dassenhol in. We gingen zitten op de vloer, die bezaaid was met een enorme hoeveelheid wol en toen begon de voorstelling met een soort meditatie. Iedereen was lekker rustig. Het verhaal ging over Das, die niet lekker in zijn vel zat. Het voelde steeds of er een grote donkere wolk boven zijn hoofd hing. Zijn vriend Vogel leerde hem ‘kijken met zijn ogen dicht’ en zo ging uiteindelijk de zon weer voor hem schijnen.


Steeds meer aandacht voor buitenleeractiviteiten.
news_item20181015141006.jpg

In de media is er steeds meer aandacht voor spelend en bewegend leren in de buitenlucht. Ook onze schoolomgeving leent zich daar heel goed voor. Vanmorgen hebben een aantal groepjes geoefend met woordsoorten door het spelen van een Zweeds renspel. Een mooie combinatie van bewegen en leren.


Ouderavond peuters en groep 1-4
news_item20181008222817.jpg

Maandag 8 oktober verzorgde Lammien Spang, van praktijk ‘Gelukkig bij Lammien’, een avond voor de ouders van de peuterspeelzaal en van groep 1-4. Ze vertelde over de gelukstrainingen die ze geeft wanneer een kind niet lekker in zijn vel zit door bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen, faalangst, veel aan het hoofd hebben of niet graag naar school gaan. De avond ging over kindertekeningen lezen, mindset, mindfulness, kindermassages en spiegelen. Samen met het kind (en ouders) overlegt ze wat het kind nodig heeft om zich weer gelukkig en blij te voelen. Ook geeft ze tips voor thuis, om in de gezinssituatie toe te passen. Voor meer informatie, zie: www.gelukkigbijlammien.nl


Samenwerking met Kinderwereld
news_item20181006110122.jpg

‘We zitten letterlijk en figuurlijk dichterbij bij elkaar.’ Zo omschrijven Aranka van Heyningen en Jacqueline Jansen de verder geïntensiveerde samenwerking tussen Onderwijsstichting Arcade en kinderopvangorganisatie Kinderwereld. Beide partijen hebben de handen ineen geslagen en gaan de komende jaren steeds meer gebruik maken van elkaars kwaliteiten om zo samen te zorgen voor een doorgaande ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar. Fysiek is de samenwerking al terug te zien in een aantal scholen van Onderwijsstichting Arcade dat het openbaar onderwijs verzorgt in de gemeenten Hardenberg en Coevorden. ‘Op de Van Royenschool in Schoonoord, De Woert in Oosterhesselen, de Stidalschool in Dalerveen, de Parkschool in Coevorden en De Akker in Sleen hadden we al een opvanglocatie in de school. Daar zijn nu ’t Kompas in Dedemsvaart, de Margrietschool in Balkbrug, OBS den Velde en Jenaplanschool Het Palet in Hardenberg recent bijgekomen’, vertelt Jacqueline Jansen namens Kinderwereld. ‘Daarnaast hebben we bij een aantal scholen een locatie in de omgeving van de school zoals in Geesbrug en Dalen of maken we onderdeel uit van een kindcentrum zoals in Aalden en in Coevorden bij OBS Buitenvree en de Wilhelminaschool.’ ‘Drempels zijn hiermee letterlijk en figuurlijk weggenomen’, vult Aranka van Heyningen namens Onderwijsstichting Arcade aan. ‘Doordat we in het zelfde gebouw zijn gehuisvest is het eenvoudiger om contact met elkaar te leggen. Dit moet er uiteindelijk toe leiden dat we samen zorgen voor een doorgaande lijn van de kinderen.’ Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan. ‘Iedere organisatie die met kinderen werkt, zal zeggen dat het kind centraal staat. Wij gaan daar nu echter concreet mee aan de slag en zullen dit ook beleidsmatig gaan wegzetten. We verbinden ons dan ook bewust met elkaar. Zo zal er meer afstemming plaatsvinden tussen de scholen en de kinderopvang. We gaan hierbij gebruikmaken van elkaars kwaliteiten. Leren van en met elkaar zal hierbij centraal staan.’ In de toekomst kan ook het personeelsbeleid op elkaar worden afgestemd. ‘Je moet hierbij denken aan medewerkers die bijvoorbeeld ’s ochtends op school werken als onderwijsassistent en ’s middags bij de kinderopvang. Voor alle betrokkenen biedt dat voordelen. We zoeken dan ook mensen die in staat zijn om de verbinding te leggen’, legt Jacqueline Jansen uit. Beide bestuurders benadrukken dat er nog veel werk verzet moet worden. ‘Het is een proces dat niet zomaar is geregeld. Dat heeft tijd nodig. De basis ligt er nu echter. Nu is het zaak dit verder uit te bouwen en elkaar over en weer te waarderen en te versterken.’